Brexit
VK en EU bereiken akkoord over overgangsperiode Brexit
VK en EU bereiken akkoord over overgangsperiode Brexit
Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben een politieke overeenkomst gesloten over de overgangs-periode na de brexit van maart 2019. De kwestie van de status van de grens met Ierland is echter nog niet opgelost. De onderhandelingsteams hebben maandag 19 maart een akkoord bereikt over een overgangsregeling van 20 maanden. De overeenkomst regelt dat het VK in de interne Europese markt en de douane-unie blijft tot 31 december 2020.
Ook blijft het VK vallen onder de jurisdictie van het Europese Hof van Justitie. Dat laatste betekent dat de Britten zich moeten houden aan alle EU-regels. De wettelijke regeling van de overeenkomst wordt echter wel pas vastgelegd als er een overeenstemming is over de Ierse kwestie. De vraag hierbij is hoe een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek kan worden voorkomen. Gedurende de overgangsperiode blijven bestaande handelsovereenkomsten van kracht.
Ierse grenskwestie
De EU gaf afgelopen maand aan dat Noord-Ierland in de douane-unie kan blijven en dus een onderdeel kan blijven van de interne markt. Dit om te voorkomen dat er fysieke grenscontroles nodig zijn. De EU wil dat het VK deze optie accepteert, mocht het niet lukken om andere oplossingen te vinden waar beide partijen zich in kunnen vinden. Premier Theresa May heeft tot nog toe aangegeven dat dit voorstel onacceptabel is.
De deal over de transitieperiode is 19 maart beklonken en werd maandagmiddag officieel bevestigd door hoofdonderhandelaar Michel Barnier van de EU en brexit-minister David Davis. Het plan is dat de Europese regeringsleiders vrijdag 23 maart hun goedkeuring geven aan de overeenkomst, zodat deze voorgelegd kan worden aan het Europees Parlement.
Handelsverdragen
Volgens Davis mag het VK tijdens de overgangsperiode nieuwe (vrij)handelsdeals sluiten. Michel Barnier, EU-hoofdonderhandelaar, zegt dat ze daar hun handen vol aan krijgen. ''Ze stappen uit 750 internationale overeenkomsten die de EU heeft. Londen krijgt het druk om al die handelsrelaties te herstellen.''
Barnier noemt het akkoord over de tweede fase van de scheiding "een beslissende stap in de onderhandelingen over een ordelijk Brits vertrek". De volgende, volgens Barnier moeilijkste, stap is de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en Groot-Brittannië.